top of page

Keyboard

NB: Bij "keyboard is ook inbegrepen: digitale piano, Fender Rhodes, Hammondorgel, enz.

 

Wat is dat eigenlijk voor een instrument : “keyboard”?

Als je de letterlijke vertaling in een woordenboek zou opzoeken vind je : toetsenbord.

Alle instrumenten die bespeeld worden met behulp van een toetsenbord vallen dus eigenlijk onder het begrip “keyboards”.

Maar…..onder “keyboards” worden tegenwoordig meestal die instrumenten aangeduid waar een stekker aan zit. Zo valt bijv. de moderne digitale piano (met stekker eraan) onder het begrip keyboards maar niet de akoestische (zonder stekker) versie ervan.

Iemand die toetsen speelt (dus : keyboard/digitale piano/synthesizer) speelt noemen we een “toetsenist”. Iemand die alleen maar piano speelt noemt zich liever “pianist”.

 

Waren het in het begin nog eenvoudige instrumentjes, tegenwoordig zijn het volwaardige instrumenten met heel veel muzikale mogelijkheden die je bij geen enkel ander instrument terug vindt. Daarom is het instrument ook vaak te vinden in bands. En als je het instrument aansluit op een computer kun je zo je eigen muziek maken en opnemen.

 

Soorten en maten

Gelukkig hoeven beginnende keyboardleerlingen niet direct een grote investering te doen om met de lessen te kunnen beginnen. Al onder de € 200,00 heb je leuke beginners instrumenten.

Je hebt keyboards met verschillende toetsenborden (ook wel : klavier). Zo kan de toetsomvang verschillen : je hebt 61, 76 en het 88-toets pianoklavier omvang.  Als je pas begint is een 61 toets instrument voldoende.

Zit je langer op les en al verder gevorderd dan kun je altijd doorgroeien naar een groter instrument.

Voordat je een instrument aanschaft kun je het beste eerst contact opnemen met je leraar. Die kan je informeren over instrumenten voor zowel de beginnende als gevorderde keyboard-speler.

 

Alvast veel speelplezier !

keyboard les in Drenthe en Groningen
Else Marijke Schot

KEYBOARDLES IS BESCHIKBAAR IN:

Assen

Groningen

Vries

 

DOCENTEN:

Else Marijke Schot (Assen, Groningen, Vries)

bottom of page