top of page

Accordeon

Het accordeon is een betrekkelijk jong instrument. Je kunt wel stellen dat het accordeon een van de laatst ontwikkelde akoestische instrumenten is.

Alle instrumenten die later ontstaan zijn hebben vaak een stekker nodig om tot klinken gebracht te worden.

Aan het begin van de vorige eeuw koppelde Cyrill Demian een soort mondharmonika aan een blaasbalg. Door er knoppen aan te maken, en later ook pianotoetsen, kon men er melodiëen op spelen. Sindsdien heeft het instrument een enorme technische, maar ook muzikale ontwikkeling door gemaakt. Na Europa veroverde het gemakkelijk mee te nemen instrument de rest van de wereld.

 

Het accordeon bestaat in hoofdzaak uit drie gedeelten : aan de rechterkant van de speler bevindt zich het “klavier”, dat kan bestaan uit knoppen of pianotoetsen. In het midden zit de beweegbare “balg”. En aan de linkerkant zitten een indrukwekkend aantal knoppen : de zgn. “bassen”.

Dat het accordeon tegenwoordig ook in compleet digitale versie verkrijgbaar is maakt het instrument helemaal bij de tijd : niet alleen accordeonklanken kunnen ten gehore worden gebracht, maar ook alle elektronische opgewekte geluiden net als bij een keyboard/synthesizer !

 

Vanaf ongeveer 8 jaar kun je met accordeonlessen beginnen.

 

De keuze van het lesmateriaal is niet alleen afhankelijk van de docent  maar moet ook aansluiten bij de aanleg en interesse van de leerling. Zo worden op het accordeon ook liedjes uit de actuele hitlijsten gespeeld ! Dit zal zeker jonge kinderen aanspreken : bij de lessen staat het speelplezier voorop !

Uiteraard wordt er bij het lesmateriaal ook met volwassenen rekening gehouden.

 

Aanschaf : Kinderen (maar ook volwassenen) verdienen het op een goed instrument te leren spelen. De lust tot muziek maken kan bij kinderen definitief verpest worden als ze moeten leren op een krakkemikkig instrument. Informeer daarom eerst bij de docent voor U tot aanschaf overgaat welk type accordeon geschikt is.

 

De accordeon lessen worden meestal in de lesvorm 20 min. individueel gegeven. Uiteraard kan hier in overleg met de docent van afgeweken worden. De lestijd wordt in overleg met de leerling bepaald.

 

ACCORDEONLES IS BESCHIKBAAR IN:

Assen

Eelde/Paterswolde

Roden

 

DOCENTEN:

Henk Puister (Assen, Eelde/Paterswolde, Roden)

accordeon les Drenthe
bottom of page