Johan Weghorst

(BASGITAAR & CONTRABAS)

Als kleuter was ik al gefascineerd door de muziekinstrumenten die mijn vader, die musicus/docent en dirigent was, mee naar huis nam. Ik zette ze in elkaar en probeerde er geluid uit te krijgen.

Op mijn zesde begon ik met blokfluitles, een jaar later volgde flügelhorn- en trompetles. Vanaf mijn 14e jaar trad ik regelmatig op als trompetsolist, en speelde ik in het Gronings Gabriela trompet-kwartet. We traden  hiermee zelfs op voor onze toenmalige Koningin Beatrix. Bovendien  kreeg ik mijn eerste betaalde optreden: een reclame-commercial met een bigband onder leiding van Lex Jasper, waarin allerlei beroemde muzikanten uit de pop- en jazzscene speelden.

 

De contrabas oefende echter een grote aantrekkingskracht op mij uit, en ik besloot over te stappen. Op mijn zestiende jaar begon ik met contrabasles, eerst bij mijn vader en later bij Peter Korpershoek. In datzelfde jaar (1976) speelde ik bij het NFO als remplaçant op de contrabas, en na een proefspel werd ik benoemd op de soloplaats contrabas bij de JWF Kapel met als bij-instrument tenortuba. Enkele maanden later ging ik klassiek contrabas studeren op het conservatorium in Groningen, met als bijvak tenortuba. Daarnaast begon ik met het lesgeven op de contrabas aan privéleerlingen.

 

Op de basgitaar begon ik in eerste instantie als autodidact. Al snel speelde ik in bandjes en begeleidde ik artiesten; ook kreeg ik de functie basgitaar bij de JWF Kapel. Daarnaast speelde ik in diverse combo’s en de bigband. In die tijd zette ik ook mijn eerste stappen als beroepsmusicus en docent. In 1990 ben ik basgitaar/jazzbas gaan studeren bij Wim Esset op het Conservatorium te Zwolle, daarna bij Wim Dijkgraaf. Daarnaast volgde ik in Hamburg een studie 6/7 snarig basgitaar bij de Duitse basvirtuoos Markus Setzer.

 

In de 40 jaar bij de JWF Kapel en als freelancer heb ik veel lp/cd/radio- en tv-opnames mogen doen en heb ik veel getoerd door Europa en Canada/USA. Naast solo-optredens op de contrabas in Nederland en Scandinavie, zowel klassiek als jazz, heb ik veel artiesten begeleid op contrabas en basgitaar. Sinds 2005 speel ik bij de KMKJWF en de Big Band van de Koninklijke Landmacht. Daarnaast heb ik een eigen lespraktijk en werk ik als freelance bassist.

 

Wat kun je verwachten op basles?
Om te beginnen bespreken we samen wat jouw ambities zijn en wat je allemaal al kunt op de bas. In de lessen kunnen zaken aan de orde komen als: linkerhand/rechterhandtechnieken, groove, diverse stijlen, toonladders, akkoorden, arpeggio's, schema's, timing, ritmiek, etc.
We behandelen diverse speelstijlen en gaan in op je rol als bassist(e) in samenwerking met de drummer, maar ook op je rol in een band, ensemble of orkest. Ook komt muziektheorie aan de orde, maar dan aansluitend op de praktijk als bassist(e), in orkest, band, big band en in de studio. We gaan aan de slag met improvisatie, en mocht je een nummer spelen in je bandje waar je moeite mee hebt, dan kunnen we daar samen aan werken.
Ook kan ik je extra ondersteuning geven bij de voorbereiding voor een auditie. Of bij je voorbereiding op het toelatingsexamen voor een conservatoriumstudie: klassiek contrabas, lichte muziek contrabas/ basgitaar of specifiek contrabas jazz of basgitaar.
Over het leren lezen van noten en akkoordschema's: veel muzikanten die actief zijn in bandjes lezen geen bladmuziek. Eigenlijk is dat best jammer. Als je dat toch graag wilt leren, dan kunnen we daar in de lessen aandacht aan besteden. Zie je ertegen op, of heb je gewoon geen zin om het notenschrift onder de knie te krijgen? Dat geeft niet, er zijn heel veel goede bassisten die geen noot kunnen lezen.
Wil je meer weten? Bel me gerust: tel 06-39219505.

 

JOHAN WEGHORST GEEFT LES IN:

Assen

Beilen

Roden

Rolde

 

NEEM CONTACT OP MET JOHAN WEGHORST

Assen
Beilen
Roden
Rolde

Contact

Ga naar de pagina van de betreffende docenten

 

Bijgewerkt op 12 november 2019

Henk Lansink

contactpersoon overheden, scholen, instellingen en media.

Webmaster

Voor algemene vragen en suggesties met betrekking tot de website en lesaanbod/cursussen

Website gemaakt door

Wisemice.nl

Huisstijl/ illustraties door Kiwi Ontwerpburo