top of page

Basgitaar

De basgitaar is een prachtig instrument om te zien en te horen maar vooral om te bespelen! Daarbij biedt de basgitaar je een scala aan mogelijkheden wat betreft speeltechniek en keuze van muziekstijlen: pop, rock, soul, jazz, folk, country, Americana, enzovoort, enzovoort!

De oorspronkelijke basgitaar heeft evenals een contrabas 4 snaren. Leo Fender ontwikkelde de basgitaar als alternatief voor de contrabas. Hij moest kleiner zijn, dus gemakkelijker te vervoeren, maar ook goed hoorbaar zijn. Veel contrabasspel was in die tijd namelijk niet goed hoorbaar op opnames. De electrische basgitaar werd en wordt gebruikt in combinatie met een versterker/luidspreker.

In 1959 introduceerde Leo Fender het model dat grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de pop- en rockmuziek: de Fender Precision bas.
De naam Precision bedacht Leo vanwege de metalen staafjes (de fretjes) op de toets, zoals een gitaar ook heeft. Daarmee kon een bassist zuivere tonen pakken. Op een basgitaar zonder frets is dat heel moeilijk. Leo maakte met zijn Precision-bas het basspelen veel toegankelijker voor beginnende bassisten.
Ook de Fender Jazzbas is wereldberoemd. Een jongeman uit Florida, USA, genaamd Jaco Pastorius, veroverde met zijn Jazzbas (waar hij de fretjes uit had verwijderd, hij had er een fretloze basgitaar van gemaakt) de hele wereld en werd daarmee voor basgitaristen een echte basheld. De Fender basgitaren werden zo populair dat je op de hoezen van oude LP’s vaak de naam van de bassist aantreft met de vermelding “Fenderbass”.
Fender was dus de eerste basgitaarbouwer, maar er kwamen daarna vele andere merken van kwalitatief goede basgitaren op de markt.

Beroemde en invloedrijke bassisten, die soms ook nieuwe speelmanieren ontwikkelden voor de basgitaar, waren/zijn o.a Sir Paul McCartney, James Jamerson (bassist bij de Motown-studio’s), Bootsy Collins, Larry Graham, Stanley Clarke, Alphonso Johnson, Sly Stone, Marcus Miller, Mark King, Flea en Victor Wooten .
Er zijn inmiddels veel verschillende speelmanieren: met plectrum, fingerstyle, duimtechniek, dubbele duimtechniek, flageoletten, met twee handen tappen, flamencoslap.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende basgitaartypen: met 4, 5, 6, 7 of nog meer snaren, met of zonder frets, “actief” (d.w.z. met een voorversterkertje in je bas) of gewoon “passief”. Ook de ontwikkeling van de versterkertechniek gaat steeds verder. Er zijn grote buizenversterkers (tegenwoordig als “retro” weer helemaal in), maar ook heel kleine, lichte: gemakkelijk om mee te nemen, maar toch met een maxi geluid.

BASGITAARLES IS BESCHIKBAAR IN:


 

DOCENTEN:

bottom of page